SOCJOLINGWISTYKA
by Instytut Języka Polskiego Polskiej Akademii Nauk
openjournathemelogo
Szybki skok do zawartości strony
  • Nawigacja główna
  • Główna treść
  • Pasek boczny

logo

  • O nas
    • Zespół redakcyjny
    • Cel i zakres czasopisma
    • Polityka czasopisma
    • Zasady etyczne
    • Lista recenzentów
    • Kontakt
  • Dla autorów i recenzentów
    • Wytyczne edytorskie
    • Proces recenzji
    • Formularz recenzencki
    • Instrukcje OJS
  • Aktualny numer
  • Ogłoszenia
  • Archiwum
  • Home
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Languages
    • English
    • Polski
  • O nas
    • Zespół redakcyjny
    • Cel i zakres czasopisma
    • Polityka czasopisma
    • Zasady etyczne
    • Lista recenzentów
    • Kontakt
  • Dla autorów i recenzentów
    • Wytyczne edytorskie
    • Proces recenzji
    • Formularz recenzencki
    • Instrukcje OJS
  • Aktualny numer
  • Ogłoszenia
  • Archiwum
  1. Strona domowa
  2. Archiwum
  3. Tom 37 Nr 1 (2023): Socjolingwistyka
  4. ROZPRAWY I ARTYKUŁY

Numer

Tom 37 Nr 1 (2023): Socjolingwistyka

Data publikacji numeru: 31.12.2023
Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Zdrowie i zdrowy w świetle danych językowych z najstarszych polskich tekstów kulinarnych

https://doi.org/10.17651/SOCJOLING.37.10
Sylwia Przęczek-Kisielak
Uniwersytet Jagielloński w Krakowie, Polska
https://orcid.org/0000-0002-6734-9560

Kontakt: Sylwia Przęczek-Kisielak

sylwia.przeczek@uj.edu.pl

SOCJOLINGWISTYKA, Tom 37 Nr 1 (2023): Socjolingwistyka
Data publikacji artykułu: 31.12.2023

  • Abstrakt
  • Cytuj
  • Referencje
  • Autor Szczegóły

Abstrakt




Niniejszy artykuł poświęcony został sposobom konceptualizacji pojęcia ZDROWIE w staropolszczyźnie, choć jego zasadnicza część dotyczy opozycji między zdrowiem a chorobą, czyli jednej z zasadniczych relacji w językowym obrazie świata. Materiał badawczy stanowią najstarsze polskie książki kucharskie opublikowane w serii „Monumenta Poloniae Culinaria. Polskie zabytki kulinarne” pod redakcją Jarosława Dumanowskiego. Materiał ten, niezwykle bogaty i cenny, nie został do tej pory wykorzystany w badaniach lingwistycznych, a wyraźnie wskazuje na powiązanie leksyki dotyczącej kuchni z pojęciem zdrowia, konceptualizowanego w tych tekstach na osiem różnych sposobów: biomedyczny model zdrowia jako braku choroby (1), ujęcie aksjologiczne – zdrowie jako wartość (2), stan równowagi między umysłem, ciałem i duchem (3), zdrowie w wymiarze duchowym: zadowolenie, radość i szczęście (4), styl życia (5), ujęcie funkcjonalne zdrowia (6), zdrowie jako narzędzie do realizacji celów (7), zdrowie w wymiarze społecznym (8). Autorka dokonuje analizy środków językowych służących konceptualizacji zdrowia na kilku poziomach języka: leksykalnym, składniowym i na poziomie tekstu. Rozważania te, poparte licznymi przykładami z tekstów, dowiodły, że najczęstszy i najliczniej reprezentowany jest biomedyczny model zdrowia, w ten sposób ujmowany również w opracowaniach leksykograficznych dotyczących najstarszej polszczyzny. Niemniej wyraźnie obecne w staropolskich tekstach kulinarnych są i pozostałe aspekty zdrowia: aksjologiczny (zdrowie jako wartość), duchowy (zdrowie – zadowolenie, radość i szczęście), psychologiczny (stan równowagi między umysłem, ciałem i duchem), funkcjonalny (narzędzie do realizacji celów), indywidualny i społeczny – zdecydowanie zatem bogatsze niż opisywane w najważniejszych źródłach leksykograficznych.




Słowa kluczowe

pojęcie zdrowie historia języka polskiego leksyka najstarszych polskich tekstów kulinarnych dyskurs kulinarny the concept of health history of the Polish language lexis of the oldest Polish culinary texts culinary discourse

Pełny artykuł

Generated from XML file
Referencje
  1. Bartmiński, J. 2010. „Jaké hodnoty spoluutvářejí jazykový obraz světa Slovanů”. Slovo a slovesnost 71(4): 329–339.
  2. Cf – Czerniecki, S. [1682] 2010. Compendium ferculorum albo zebranie potraw, red. J. Dumanowski, i M. Spychaj. Warszawa: Muzeum Pałacu Króla Jan III w Wilanowie.
  3. Christou, A., i K. Táborská. 2022. „Koncepty ZDRAVÍ (zdrowie) i NEMOC (choroba) w czeskiej frazeologii”. Etnolingwistyka. Problemy Języka i Kultury 34: 303–318.
  4. Domaradzki, J. 2013. „O skrytości zdrowia. O problemach z konceptualizacją pojęcia zdrowie”. Hygeia Public Health 48(4): 408–419.
  5. ESJPBor – Boryś, W. 2010. Słownik etymologiczny języka polskiego. Kraków: Wydawnictwo Literackie.
  6. ESXVII – Gruszczyński, W. red. Elektroniczny słownik języka polskiego XVII i XVIII wieku. Kraków: IJP PAN, sxvii.pl.
  7. Görlach, M. 1992. „Text types and language history”. W History of Englishes, red. M. Rissanen. Berlin: De Gruyter Mouton, 736–761.
  8. ISJP – Bańko M. red. 2000. Inny słownik języka polskiego. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Kozhinowa, A. 2022. „Koncept ZDROWIE w języku rosyjskim – na podstawie danych leksykograficznych”. W I Międzynarodowy Kongres Etnolingwistyczny. Nazwy wartości i koncepty kulturowe. Hierarchie i rekonstrukcje. t.4: 283–296. Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej.
  9. Kozhinowa, A. „O semantycznych i motywacyjnych powiązaniach niektórych środków wyrażenia pojęcia ZDROWIE w dialektach rosyjskich”. https://journals.umcs.pl/et/article/view/12303 (25 lutego 2023).
  10. Krążyńska, Z. 2015. „Staropolskie konstrukcje z przyimkami. Krótka synteza”. LingVaria 10(2): 193–204. Krążyńska, Z. 2000–2012. Staropolskie konstrukcje z przyimkami, t. 1–5. Poznań: Wydawnictwo WiS.
  11. Ks – Dumanowski, J., i Ł. Truściński red. 2013. Księga szafarska dworu Jan III Sobieskiego 1695–1696.
  12. Warszawa: Muzeum Pałacu Króla Jan III w Wilanowie. Batko-Tokarz, B. 2019. Tematyczny podział słownictwa współczesnego języka polskiego: teoria, praktyka, leksykografia. Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.
  13. L – Linde, S.B. 1807–1814;1854–1860. Słownik języka polskiego, t. 1–6. Lwów: Zakład Narodowy im. Ossolińskich.
  14. M – Dumanowski, J., i R. Jankowski, red. 2011. Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów... War- szawa: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
  15. Makuch, D. W. 2012. Recepta na receptę. Próba analizy praktyki kulturowej zapośredniczonej przez pismo. https://www.nck.pl/upload/archiwum_kw_files/artykuly/damian_wlodzimierz_makuch_-_recepta_na_recepte._proba_analizy_praktyki_kulturowej_zaposredniczonej_przez_pismo.pdf (9 lutego 2025).
  16. Marczewska, M. 2012. „Zdrowie i choroba – wartość i antywartość w językowym obrazie świata Polaków (na podstawie przysłów)”. W Wartości w językowo-kulturowym obrazie świata Słowian i ich sąsiadów (1), red. M. Abramowicz, J. Bartmiński, i I. Bielińska-Gardziel. Lublin: Wydawnictwo UMCS, 251–260.
  17. Němec, I. 1994. „Odraz předkřesťanského a křesťanského modelu světa v jazyce”. Slovo a slovesnost 55(4): 263–269.
  18. Niebrzegowska-Bartmińska, S. 2010. „Konstitutivní hodnoty polského lidového snáře”. Slovo a slovesnost 71(4): 310–316.
  19. Przęczek-Kisielak, S. 2021. Źródła do badań krakowskiego słownictwa kulinarnego w ujęciu historycznym. W Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe, red. R. Przybylska, i D. Och- mann. Kraków: Wydawnictwo LIBRON, 57–102.
  20. Rodziewicz, B. 2019. „Konceptualizacja pojęć ZDROWIE i ЗДОРОВЬЕ jako wartości w świetle danych empirycznych (ujęcie psycholingwistyczne)”. Roczniki Humanistyczne 67(7): 63–77.
  21. SJPDor –Doroszewski W., red. 1958–1969. Słownik języka polskiego, t. I-XI. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
  22. SJPDun – Dunaj, B., red. 1996. Słownik współczesnego języka polskiego. Warszawa: Wilga.
  23. SPJS – Sieradzka-Baziur, B., red. Słownik pojęciowy języka staropolskiego. Kraków: IJP PAN, https://spjs.ijp.pan.pl/szukaj/index.
  24. SPXVI – Mayenowa, M.R., F. Pepłowski, K. Mrowcewicz, i P. Potoniec, red. 1956–2012. Słownik polszczyzny XVI wieku, t. 1–36. Wrocław–Warszawa–Toruń: IBL PAN, http://spxvi.edu.pl/.
  25. SStp – Urbańczyk, S., red. 1953–2002. Słownik staropolski, t. 1–11. Warszawa–Wrocław–Kraków: Zakład im. Ossolińskich, Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, Kraków: Instytut Języka Polskiego Polskiej Akademii Nauk.
  26. SW – Karłowicz, J., A. Kryński, i W. Niedźwiedzki, red. 1900–1927. Słownik języka polskiego. Warszawa: nakładem prenumeratorów i Kasy im. Mianowskiego.
  27. SWil – Zdanowicz A., i in. 1861. Słownik języka polskiego, t. 1–2. Wilno: M. Orgelbrand.
  28. Syreński S. 1613. Zielnik herbarzem z języka łacińskiego zowią, Kraków: Drukarnia Bazylego Skalskiego. Topolińska, Z. 2010. „DLA - semantyka i składnia”. Lingustica Copernicana 1(3): 153–163.
  29. Wielądko, W. [1786] 2012. Kucharz doskonały, red. J. Dumanowski, i A. Kleśta-Nawrocka. Warszawa: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
  30. WSJP – Żmigrodzki, P., red. 2007–. Wielki słownik języka polskiego. Kraków: IJP PAN, http://www.wsjp.pl.
  31. Zd – Dumanowski, J., i D. Dias-Lewandowska, red. 2016. Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI–XVIII wieku. Źródła drukowane. Warszawa: Muzeum Pałacu Króla Jan III w Wilanowie.
  32. Zr – Dumanowski, J., i D. Dias-Lewandowska, red. 2017. Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI–XVIII wieku, Źródła rękopiśmienne. Warszawa: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
  33. Żarski, W. 2008. Książka kucharska jako tekst. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego.
Read More

Referencje


Bartmiński, J. 2010. „Jaké hodnoty spoluutvářejí jazykový obraz světa Slovanů”. Slovo a slovesnost 71(4): 329–339.

Cf – Czerniecki, S. [1682] 2010. Compendium ferculorum albo zebranie potraw, red. J. Dumanowski, i M. Spychaj. Warszawa: Muzeum Pałacu Króla Jan III w Wilanowie.

Christou, A., i K. Táborská. 2022. „Koncepty ZDRAVÍ (zdrowie) i NEMOC (choroba) w czeskiej frazeologii”. Etnolingwistyka. Problemy Języka i Kultury 34: 303–318.

Domaradzki, J. 2013. „O skrytości zdrowia. O problemach z konceptualizacją pojęcia zdrowie”. Hygeia Public Health 48(4): 408–419.

ESJPBor – Boryś, W. 2010. Słownik etymologiczny języka polskiego. Kraków: Wydawnictwo Literackie.

ESXVII – Gruszczyński, W. red. Elektroniczny słownik języka polskiego XVII i XVIII wieku. Kraków: IJP PAN, sxvii.pl.

Görlach, M. 1992. „Text types and language history”. W History of Englishes, red. M. Rissanen. Berlin: De Gruyter Mouton, 736–761.

ISJP – Bańko M. red. 2000. Inny słownik języka polskiego. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Kozhinowa, A. 2022. „Koncept ZDROWIE w języku rosyjskim – na podstawie danych leksykograficznych”. W I Międzynarodowy Kongres Etnolingwistyczny. Nazwy wartości i koncepty kulturowe. Hierarchie i rekonstrukcje. t.4: 283–296. Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej.

Kozhinowa, A. „O semantycznych i motywacyjnych powiązaniach niektórych środków wyrażenia pojęcia ZDROWIE w dialektach rosyjskich”. https://journals.umcs.pl/et/article/view/12303 (25 lutego 2023).

Krążyńska, Z. 2015. „Staropolskie konstrukcje z przyimkami. Krótka synteza”. LingVaria 10(2): 193–204. Krążyńska, Z. 2000–2012. Staropolskie konstrukcje z przyimkami, t. 1–5. Poznań: Wydawnictwo WiS.

Ks – Dumanowski, J., i Ł. Truściński red. 2013. Księga szafarska dworu Jan III Sobieskiego 1695–1696.

Warszawa: Muzeum Pałacu Króla Jan III w Wilanowie. Batko-Tokarz, B. 2019. Tematyczny podział słownictwa współczesnego języka polskiego: teoria, praktyka, leksykografia. Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.

L – Linde, S.B. 1807–1814;1854–1860. Słownik języka polskiego, t. 1–6. Lwów: Zakład Narodowy im. Ossolińskich.

M – Dumanowski, J., i R. Jankowski, red. 2011. Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów... War- szawa: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Makuch, D. W. 2012. Recepta na receptę. Próba analizy praktyki kulturowej zapośredniczonej przez pismo. https://www.nck.pl/upload/archiwum_kw_files/artykuly/damian_wlodzimierz_makuch_-_recepta_na_recepte._proba_analizy_praktyki_kulturowej_zaposredniczonej_przez_pismo.pdf (9 lutego 2025).

Marczewska, M. 2012. „Zdrowie i choroba – wartość i antywartość w językowym obrazie świata Polaków (na podstawie przysłów)”. W Wartości w językowo-kulturowym obrazie świata Słowian i ich sąsiadów (1), red. M. Abramowicz, J. Bartmiński, i I. Bielińska-Gardziel. Lublin: Wydawnictwo UMCS, 251–260.

Němec, I. 1994. „Odraz předkřesťanského a křesťanského modelu světa v jazyce”. Slovo a slovesnost 55(4): 263–269.

Niebrzegowska-Bartmińska, S. 2010. „Konstitutivní hodnoty polského lidového snáře”. Slovo a slovesnost 71(4): 310–316.

Przęczek-Kisielak, S. 2021. Źródła do badań krakowskiego słownictwa kulinarnego w ujęciu historycznym. W Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe, red. R. Przybylska, i D. Och- mann. Kraków: Wydawnictwo LIBRON, 57–102.

Rodziewicz, B. 2019. „Konceptualizacja pojęć ZDROWIE i ЗДОРОВЬЕ jako wartości w świetle danych empirycznych (ujęcie psycholingwistyczne)”. Roczniki Humanistyczne 67(7): 63–77.

SJPDor –Doroszewski W., red. 1958–1969. Słownik języka polskiego, t. I-XI. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

SJPDun – Dunaj, B., red. 1996. Słownik współczesnego języka polskiego. Warszawa: Wilga.

SPJS – Sieradzka-Baziur, B., red. Słownik pojęciowy języka staropolskiego. Kraków: IJP PAN, https://spjs.ijp.pan.pl/szukaj/index.

SPXVI – Mayenowa, M.R., F. Pepłowski, K. Mrowcewicz, i P. Potoniec, red. 1956–2012. Słownik polszczyzny XVI wieku, t. 1–36. Wrocław–Warszawa–Toruń: IBL PAN, http://spxvi.edu.pl/.

SStp – Urbańczyk, S., red. 1953–2002. Słownik staropolski, t. 1–11. Warszawa–Wrocław–Kraków: Zakład im. Ossolińskich, Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, Kraków: Instytut Języka Polskiego Polskiej Akademii Nauk.

SW – Karłowicz, J., A. Kryński, i W. Niedźwiedzki, red. 1900–1927. Słownik języka polskiego. Warszawa: nakładem prenumeratorów i Kasy im. Mianowskiego.

SWil – Zdanowicz A., i in. 1861. Słownik języka polskiego, t. 1–2. Wilno: M. Orgelbrand.

Syreński S. 1613. Zielnik herbarzem z języka łacińskiego zowią, Kraków: Drukarnia Bazylego Skalskiego. Topolińska, Z. 2010. „DLA - semantyka i składnia”. Lingustica Copernicana 1(3): 153–163.

Wielądko, W. [1786] 2012. Kucharz doskonały, red. J. Dumanowski, i A. Kleśta-Nawrocka. Warszawa: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

WSJP – Żmigrodzki, P., red. 2007–. Wielki słownik języka polskiego. Kraków: IJP PAN, http://www.wsjp.pl.

Zd – Dumanowski, J., i D. Dias-Lewandowska, red. 2016. Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI–XVIII wieku. Źródła drukowane. Warszawa: Muzeum Pałacu Króla Jan III w Wilanowie.

Zr – Dumanowski, J., i D. Dias-Lewandowska, red. 2017. Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI–XVIII wieku, Źródła rękopiśmienne. Warszawa: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Żarski, W. 2008. Książka kucharska jako tekst. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego.

Biografie autora nie są dostępne.
Pobierz PDF
PDF
Statystyki
Przeczytano : 137 Pobrano: 183

Downloads

Download data is not yet available.

Table Of Contents

Poznaj nasz zespół

Katarzyna Skowronek
Instytut Języka Polskiego
Polska Akademia Nauk
Redaktor naczelny
 
 
 
Helena Grochola-Szczepanek
Instytut Języka Polskiego
Polska Akademia Nauk
Redaktor działu
 
Maciej Czerwiński
Uniwersytet Jagielloński
Redaktor działu
 
Małgorzata Czachor
Instytut Języka Polskiego
Polska Akademia Nauk
Sekretarz redakcji
Więcej
Redakcja poleca

Lingua receptiva czy lingua franca? Wybór modelu komunikacji językowej na polsko-czeskim pograniczu

Dec 21, 2019
Piotr Nieporowski, Magdalena Steciąg, Lukáš Zábranský

Ile jest negowania w negacji? – multimodalna analiza wystąpienia publicznego (pilotażowe badanie z elementami ilościowymi)

Dec 21, 2019
Sonia Gembalczyk

Przemianki, czyli miana towarzyskie jako znak inicjacji w polskich cechach rzemieślniczych

Dec 21, 2019
Danuta Lech-Kirstein

Pojęcie wolności w optyce dychotomii swoi–obcy w tekstach sowieckiego ideologicznego subdyskursu o kulturze lat 1953–1957

Dec 21, 2019
Piotr Zemszał

Materiały do nauki języka angielskiego wydawane od końca XVIII do połowy XX wieku jako źródła badań polsko-angielskich kontaktów językowych. Prolegomena badawcze

Dec 21, 2019
Irmina Kotlarska

Fleksyjne wykładniki stylizacji na polszczyznę Żydów w przedwojennym szmoncesie kabaretowym

Dec 21, 2019
Anna Krasowska

Właściwości fonetyczne i fleksyjne języka familijnego Joachima Lelewela (na podstawie listów do najbliższych)

Dec 21, 2019
Violetta Jaros

Rodzinna polityka językowa. Strategie komunikacyjne w wychowywaniu dzieci trójjęzycznych

Dec 21, 2019
Julia Murrmann

Drugie życie gwary — dialektyzacja w wybranych powieściach Katarzyny Bereniki Miszczuk

Dec 21, 2019
Błażej Osowski

Badanie zmian językowych na szyldach sklepów w Malezji: studium diachroniczne w George Town w stanie Penang

Dec 21, 2019
Selim Ben Said, Teresa Wai See Ong

O korzyściach z nauczania oraz uczenia się języka polskiego jako obcego (wyniki sondażu)

Dec 21, 2019
Mirosława Sagan-Bielawa

Ewolucja odmian kręgu zewnętrznego: nigeryjska odmiana języka angielskiego

Dec 21, 2019
Mayowa Akinlotan

Piciorys w przestrzeni dyskursu terapeutycznego. Wstęp do lingwistycznej charakterystyki gatunku

Dec 6, 2019
Bożena Żmigrodzka

Prawa językowe i dyskryminacja językowa w prawie Unii Europejskiej

Dec 21, 2019
Cezary Węgliński

Honoryfikatywność jako sposób kształtowania relacji w populizmie

Dec 21, 2019
Małgorzata Kołodziejczak, Marta Wrześniewska-Pietrzak

Terminologia Unii Europejskiej i brukselizmy: ewolucja

Dec 21, 2019
Anna Ciostek

O problematyce kobiecej na płaszczyźnie językowej w kontekście zagadnienia równych szans w Polsce, Rosji i Bułgarii

Dec 21, 2019
Joanna Satoła-Staśkowiak, Wojciech Sosnowski

Na początku było słowo. Struktura argumentacyjna artykułów prasowych na temat dyskursu miłosierdzia wobec uchodźców

Dec 21, 2019
Natalia Zawadzka-Paluektau

       

Cel i zakres czasopisma

więcej...

Polityka czasopisma

więcej...

Zasady etyczne

więcej...

Wytyczne edytorskie

więcej...

Socjolingwistyka

 

 

Adres:

IJP PAN

Socjolingwistyka
Instytut Języka Polskiego PAN
al. Mickiewicza 31
31-120 Kraków

Kontakt:

tel: +48 12 6325692, wew. 401
e-mail: socjolingwistyka@ijppan.pl

© 2024 Socjolingwistyka | Wszystkie prawa zastrzeżone. | Od roku 2020 czasopismo publikuje artykuły naukowe na licencji CC BY-ND 4.0
Creative Commons License Site uses optimized OJS 3 PKP by openjournaltheme.com
Themes by Openjournaltheme.com
https://socjolingwistyka.ijppan.pl/index.php/SOCJOThemes by Openjournaltheme.com